V-am spus că rock-ul e mort, dar muzica faină trăiește și încă într-un mare fel. Începem o serie nouă de articole recurente pe Spectrul, cea în care recomandăm muzică. Nu știm cât de des vom scrie despre muzică, dar astăzi vă prezentăm patru albume, ieșite în 2020, unul mai fresh ca celălalt.
Industry Games – CHIKA
Pe Chika e posibil să o știți pentru diss-ul din 2018 în care l-a criticat pe Kanye West sau pentru alte videouri scurte freestyle ce s-au viralizat în ultimii ani. Are doar 23 de ani, este din Alabama, iar la începutul lunii martie a lansat EP-ul Industry Games. Având doar 7 piese și o durată totală de 20 de minute, ar fi și păcat să nu îl ascultați integral.
UNTITLED (Black Is) – SAULT
SAULT e probabil cel mai intrigant proiect muzical în momentul de față: cu două albume excelente lansate în 2019 (intitulate 5 și 7), proiectul rămâne în mare parte misterios – nu au apariții publice, nu comunică cu presa, nu anunță ce planuri au în viitor. Scot album după album, unul mai bun ca celălalt, și cam atât.
UNTITLED (Black Is) a fost lansat luna trecută, la fel de neașteptat ca și cele două albume anterioare. Inspirat de mișcarea Black Lives Matter și protestele recente din SUA și restul lunii, albumul e un manifest militant pentru justiție socială și antirasism, probabil cel mai bun din ultimii ani.
De ascultat tot, de ascultat și primele două albume cap coadă. Wildfires și Hard Life pot fi puncte de pornire dacă aveți nevoie, dar UNTITLED funcționează foarte bine ca un concept album și merită ascultat integral.
Rose in the Dark – Cleo Sol
Deși rămâne în continuare în mod oficial un proiect anonim, e „a known secret” despre SAULT că principalele forțe din spatele proiectului sunt producătorul Inflo și artista Cleo Sol. Cei doi sunt responsabili și de albumul de debut al lui Cleo, Rose in the Dark, apărut cu câteva luni înaintea celui de-al treilea album SAULT. Dacă v-a plăcut A seat at the table, al treilea album Solange, o să vă placă și Rose in the Dark.
Lianne La Havas – Lianne La Havas
La opt ani de la debut, Lianne La Havas vine cu un album self-titled ce pare că a fost construit în jurul excelentului cover după Weird Fishes, piesa celor de la Radiohead. Alte două piese ies în evidență: Paper Thin și Bittersweet dacă nu vreți să ascultați tot, dar eu zic că merită să-i luați toate albumele și piesele la rând, iar apoi să căutați multele live-uri și să o luați de la capăt.