În plină indignare populară privind interzicerea studiilor de gen în România, un membru și angajat al USR (IT Project Manager), Mircea Șerdin, comunica pe profilul său de Facebook un banc pe seama celor care au studiat acest domeniu:
Gluma usristului a stârnit reacții preponderent negative în comentariile de la postarea de Facebook. Șerdin s-a declarat inițial amuzat de aceste reacții, spunând că, deși inițial postarea nu i se părea așa amuzantă, „la ce nervi a atins, încep[e] să cread[ă] că-și face treaba.”
Ulterior, Șerdin a actualizat postarea inițială cu un comentariu în care făcea trimitere la interzicerea fascismului și comunismului:
Cu tot respectul acordat oamenilor misto care activeaza in domeniu, studiul teoriei de gen este o discutie minora la nivel universitar comparativ cu intregul compendiu al cunoasterii umane. Atinge si alina suferinta unui numar mic de persoane motiv pentru care nu ar trebui interzis cum a fost de exemplu interzis fascismul si cum ar trebui sa fie interzis comunismul.
Mai jos, câteva dintre celelalte răspunsuri pe care le-a dat usristul la comentariile de la postarea sa:
L-am contactat pe Mircea Șerdin și i-am pus câteva întrebări privind postarea sa de Facebook. Mai jos, răspunsurile sale:
Spectrul: Ce-ai vrut să zici cu gluma respectivă?
MȘ: Am încercat să abordez recenta decizie a Senatului României de a cenzura studiul teoriei identității de gen dintr-o perspectivă nouă.
Având în vedere că inițiatorul vine dintr-un mediu profund conservator cu studii teologice, în viziunea lui studiul teoriei de gen reprezintă un atac profund asupra texturii societății. Pentru el acest tip de studiu capătă o dimensiune “larger than life”, proporții biblice dacă vreți, motiv pentru care conotația dată de mine este că această viziune este greșită.
Din perspectiva mea (care poate fi greșită, desigur) în România studiile de identitate de gen sunt un subiect nișat, cu puțin interes în cadrul studenților și cu puține perspective pe piata liberă a muncii.
Spectrul: Crezi că supărarea celor care ți-au comentat la postare e justificată? Te consideri nedreptățit?
MȘ: Sigur că supărarea celor ce au comentat negativ este justificată, atâta timp cât au perceput comentariul meu ca un atac asupra identității lor.
Orice subiect controversat este polarizant, iar când încerci să-i adaugi și o tentă de umor șansele sunt mai mari să o dai în bară decât să reușești să transmiți un mesaj ce simultan face și pe toată lumea să se simtă bine și invită și la reflexie asupra subiectului a ambelor tabere. În cazul de față e clar că am eșuat.
Spectrul: Crezi că postarea ta contravine poziției generale a USR, în condițiile în care senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat recent că legea în cauză este „o absurditate”?
MȘ: Absolut deloc, de altfel poziția mea a fost mereu constantă: orice tentativă de a cenzura un subiect de studiu, orice formă de a impune o poliție a gândirii trebuie combătută cu toate mijloacele posibile. Informația trebuie să fie liberă și accesibilă celor ce o doresc.
Spectrul: Văzând acum modul în care a fost primită postarea ta, ai mai face-o din nou?
MȘ: Aș face-o din nou în sensul de a atrage atenția asupra problemei dezbătute. Dacă mă întrebați despre modul în care aș face acest awareness, îmi este clar că aș (și voi) medita mai mult asupra formei.
Spectrul: Mai ai vreun alt comentariu?
MȘ: Dacă nu ați semnat deja, vă invit să completați petiția.
Dacă din toata tevatura asta reușim să întoarcem legea, eu mă declar mulțumit.
Contactat pentru un punct de vedere privind acest caz, partidul Uniunea Salvați România – USR a exprimat următoarea poziție:
„Colegul nostru Mircea Șerdin a făcut o glumă și a explicat care a fost intenția lui, nu reprezintă poziția partidului. Toți senatorii USR s-au opus la votul legii în Senat, au fost singurii de altfel care au votat împotrivă, senatorii PNL s-au abținut. După vot, au fost lideri USR care au avut poziție publică, de exemplu Vlad Alexandrescu sau Cristina Iurișniți.“