Legea care interzice discuţiile despre ideologia de gen în şcoli e transfobă şi aberantă

Marți, 16 iunie, a fost adoptată de către Parlamentul României Legea L87/2020, “propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011” iniţiată de Vasile Cristian Lungu, senator PMP și Emil-Marius Paşcan deputat PMP. Aceasta a fost propusă spre adoptare în noiembrie 2019. În forma inițială interzicea prozelitismul pe criterii de sex și gen. Expunerea de motive constă din două pagini care sunt orice doar argumente nu pot fi numite: 

„O data cu aparitia ideologiei de gen, fenomenul prozelitismului, atat pe baza criteriului de sex cat și a celui de gen, a devenit un pericol real în sistemul de invatamant.” 

Obține în 19 noiembrie avizul de la Consiliul Legislativ cu precizarea că prozelitismul pe criterii de sex și gen este o expresia cam imprecisă pentru o lege. Avizul de la Consiliul Social și Economic elimină cele două paragrafe legate de prozelitism pe criterii de sex și gen deoarece contravine dispozițiilor art 15 din Legea nr 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. În 19 mai 2020 punctul de vedere al Guvernului este de a nu susține această inițiativă legislativă. Dar în ședința din 25.02.2020, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități au hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte un aviz favorabil. Comisie din care face parte o singură femeie și o singură persoană de etnie maghiară. Aceasta este componența ei: Președinte DerzsiI Ákosa, UDMR; Vicepreședinte Chisăliță Ioan-Narcis, PSD;  Secretar Wiener Adrian, USR; membri Baciu Gheorghe, neafiliat, Bădulescu Dorin-Valeriu, neafiliat, Botnariu Emanuel-Gabriel, PSD, Cristina Ioan, PNL, Dan Carmen Daniela, PSD, Oprea Ştefan-Radu, PSD, Stănescu Paul, PSD și Ţapu Nazare Eugen, PNL. Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport supune spre dezbatere și adoptare raportul de respingere. Legea trece printr-o clarificare prin care prozelitismul pe criterii de gen și sex este redefinit

Ca răspuns o serie de activiste și activiști s-au mobilizat pe rețelele sociale pentru a atrage atenția asupra nedreptăților din lege. 

Asociația MozaiQ au făcut o petiție prin care cer președintelui Klaus Iohannis să respingă legea privind interzicerea educării tinerilor. Acesta este linkul către ea. Redăm mai jos un fragment din ea: 

Considerăm că o astfel de lege contravine principiilor nediscriminării și asigurării accesului egal la educație pentru toți tinerii din România. O astfel de lege nu face decât să meargă împotriva intereselor tinerilor din România și are potențialul de a crea în România un vacuum de informație cu efect direct asupra tinerilor LGBT, a bullyingului în școli și a instituționalizării unui regim punitiv împotriva cadrelor didactice din România. Mai mult, este inadmisibil ca legea educației naționale să fie făcută fără o largă consultare în rândul cadrelor didactice, părinților și tinerilor, prin forumurile reprezentative.

Condamnăm hotărât adoptarea de către Parlamentul României a L87/2020 care modifică legea educației naționale, prin care se interzic în școlile din România activităţile care încalcă „normele de moralitate”, „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”

Mai mult, considerăm această lege un atac direct îndreptat împotriva comunității transgender, cu care ne solidarizăm!

De asemenea, Organizația GirlUp a scris o scrisoare deschisă către Iohannis, aceasta este un fragment din ea, textul integral poate fi parcurs aici

Elias Damian, fiziokinetoterapeut, activist trans ne-a transmis punctul său de vedere: 

Nu sunt expert. La fel ca multe alte persoane trans, sunt un simplu individ care trebuie să se specializeze și să se supra-specializeze în biologie/medicină, sociologie, teorie juridică și tot ce-i în lună și-n stele pentru a-și justifica existența. Încă nu pot avea o relație cât de cât funcțională cu autoritățile, care în cele mai bune cazuri mă ignoră sau mă fac să trec prin curse cu obstacole pentru cea mai simpla treabă administrativă. În cele mai rele cazuri, statul tot nu îmi zice pe nume, nu zice explicit că ar fi vorba de mine, dar caută să mă invizibilizeze, să mă interzică. Pentru că legea vizează, fără îndoială, la pachet persoanele transgender, împreună cu ariile academice și profesionale care ar fi afectate. 

Amendamentul, din start, trece de la o prevedere generală de interzicere a activităților care încalcă norme „morale” și periclitează sănătatea/integritatea persoanelor în mediul academic și de formare profesională, la o lista de lucruri explicit interzise. Printre ele se găsește și „prozelitismul pe baza criteriilor de sex și gen”, în propunerea originală, și „activități în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași” în forma sa adoptată. Este interzis și prozelitismul religios, în mod interesant, deși nu îmi permit să speculez că ar avea să afecteze, spre exemplu, orele de religie din școli. 

Din start orice discuție legată de existența persoanelor transgender este anulată. Lucrul acesta problematizează și persoanele intersex, de pildă, al căror sex biologic nu coincide strict cu tiparul de „bărbat” sau „femeie”, în contextul în care destule persoane intersex se identifica drept cis. În modelul legiferat pur și simplu nu există loc pentru natura obiectiva a faptului: persoana X este de sex ambiguu, sau are caractere sexuale mixte, dar se identifică totuși drept bărbat sau femeie indiferent, chiar dacă fundamental sexul sau biologic nu se înscrie în binarul oferit. Mă îndoiesc că recunoașterea legală a persoanelor intersex se află în vizorul legiuitorilor. Predarea academică a materiei medicale pe subiect ar fi afectată, precum și orice cursuri de psihologie sau psihiatrie pentru care distincția dintre sex și gen este necesara (din moment ce distincția face parte din consensul medical actual, la nivel global, pâna la urma, lucru evident după o consultare rapidă a ICD11 sau a DSM-V.) Acesta este lucrul cel mai important de subliniat, cred eu – s-a legiferat, discursul din spațiile academice per total, într-un sens discordant cu realitatea medicală documentată și recunoscută.

Elena Trifan predă Introducere în Antropologie la SNSPA și ne-a scris despre posibile implicații: 

În sociologie și antropologie conceptul de „gen” și distincția dintre gen și sex este fundamentală. Sensul acestor științe este să ne explice despre cum ne trăim noi oameni viața în societate. A înțelege diferența dintre conceptul de sex și gen este absolut necesară pentru a putea înțelege multe lucruri despre tine ca persoană. Identitatea de gen este construită în societate, sunt așteptări care ni se pun în spate de la banala „fetele poartă fustă, băieții poartă pantaloni” la diferențe care țin de modul în care recunoaștem ce este muncă și ce nu e. Însă dacă nu separăm cele două concepte și nu recunoaștem identitatea de gen cel mai probabil nu recunoaștem nici persoanele care nu se identifică cu sexul biologic sau persoanele a căror sex biologic nu se găsește între cele două extreme feminin și masculin. Ceea ce îmi amintește că nici sexul nu este chiar un dat biologic precis, ci ține tot de anumite înțelegeri sociale asupra biologiei. Pentru că probabil inițiatorii legii nu știu că sexul este un spectrum și când se referă la el folosesc o înțelegere dintr-o anumită perioadă asupra lui. 

Dintr-o perspectivă sociologică, această lege pare că face un prozelitism pe criterii de sex prin care impune o anumită înțelegere asupra a ceea ce înseamnă să fii în funcție de sexul pe care anumiți specialiști cred că îl ai. 

Grupul Feminism România și Asociația Accept organizează joi, ora 18:00 o acțiune de protest în fața Administrației Prezidențiale

STOP FUNDAMENTALISMULUI RELIGIOS!

Forțe ultraconservatoare și fundamentalist religioase au câștigat teren în țări ca Ungaria, Bulgaria, Polonia și SUA, unde au închis școli și universități din domeniul social legate de feminism, egalitate de gen și LGBTQ. Ele încep să aibă o influență din ce în ce mai mare și în România

Ne opunem categoric prevederilor acestei legi, care reprezintă un pericol pentru siguranța atâtor femei și persoane transgender, cât și pentru dreptul tinerilor la educație. Într-o Românie homofobă, transfobă, sexistă, în care viețile fetelor și femeilor sunt constant puse în pericol, în care violența și abuzul sunt normalizate și cultivate, în care agresiunea e parte din istoria socială, ne revoltă asemenea legi prin care educația de gen este brutal anulată. Asemenea legi distrug cadre educaționale și anulează orice gândire critică.

CE FACEM LA FLASHMOB

Vom aduce fiecare coli A4, A2 sau pancarte cu mesaje scrise de mână sau tipărite pe care le lăsăm la intrarea în Palatul Cotroceni (partea dinspre Leu), păstrând distanțarea socială. Nu uitați să purtați masca de protecție!

Prin acest gest simbolic îi cerem Președintelui să întoarcă la Parlament această lege care contravine principiilor constituționale ale nediscriminării, cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România – mai ales Convenția de la Istanbul, care joacă un rol esențial în combaterea violenței de gen.

România este abia la începutul drumului pentru egalitate de gen și respectarea drepturilor femeilor și minorităților sexuale. Nu acceptăm niciun pas înapoi!

Haideți să nu cedăm obscurantismului, bigotismului și forțelor retrograde!

Antonella Lerca Duda, activistă trans pentru drepturile omului, ne invită să o susținem pe ea și comunitatea trans, maine de la 18, la Cotroceni și a scris următoarele pe pagina ei de Facebook

Voi nu aveți dreptul sa condamnați la moarte o întreagă minoritate

Voi nu aveți dreptul sa decideți pentru viața mea

Voi nu aveți dreptul sa ma cenzurați

Voi nu aveți dreptul sa ma invalidați

Comunitatea transgender există

Suntem peste 120.000 de suflete

Voi în schimb sunteți obligați să protejați toți cetățenii acestei țări

Voi politicieni plătiți din bani publici

Voi nu puteți să eradiați de pe fața pământului o întreaga minoritate

Voi nu puteți trimite România în evul mediu

Voi nu aveți drept sa condamnați la moarte o întreaga minoritate

Voi nu aveți puterea sa reduceți la tăcere o întreaga serie de studii științifice

Voi nu știți ce însemna moralitatea cu atât mai puțin va puteți da cu părerea despre moralitate

Voi promovați ura și crima

Voi invitați la violențe și agresiuni asupra comunității mele împotriva fraților și surorilor mele

Voi nu reprezentați poporul

Voi nu aveți ce caută în educație

Biserica să își cunoască locul

Constantin Cojocariu, avocat, activist civic/drepturile omului, persoane cu dizabilitati, LGBT/CEDO a scris următoarele pe pagina lui de Facebook:

Încă câteva gânduri legate de legea de azi.

Văd că se vehiculează ideea că legea angajează nu știu ce teorii de gen, care, ca orice teorii, sunt supuse dezbaterii în contradictoriu, verificării științifice și eventual respinse. Identitatea de gen nu este o teorie, ci o trăsătură umană ne-patologică și universală, protejată de lege în egală măsură cu sexul, etnia, orientarea sexuală, vârsta, dizabilitatea etc. Interzicerea identității de gen, pe langa ca e un nonsens, e ilegală în condițiile în care legea (europeană) protejează expres împotriva discriminării pe criteriul acestei trăsături. Dimpotrivă, identitatea de gen trebuie să fie un component al curriculei școlare, urmărind eliminarea discriminării, încurajarea unor comportamente civice pozitive, sănătății sexuale samd.

Un alt aspect trecut cu vederea are de-a face cu justificarea invocată de autorul legii: care își propune să împiedice copii să-și asume o identitate de gen care diferă de sexul biologic. Subiectul vizat este încă și mai îngust decât ideologia de gen în genere, studiile de gen, Conventia de lstanbul, sau mai știu eu ce, mai îngust chiar decat bunăstarea persoanelor trans. Astfel, proiectul încurajează persecutarea copiilor care nu se conformează rolurilor de gen în școală, de către profi, alți copii și de către părinți, distrugand suflete și cauzând răni cât se poate de tangibile unor copii deja vulnerabili. Am lucrat și lucrez cu copii cu dizabilitati supuși la bullying sistematic în școlile noastre și pot spune cu mâna pe inimă că Parlamentul a comis azi o crimă împotriva unor inocenți.

În fine, legea stigmatizează și pedepsește profii și profele trans din școlile noastre, unii care poate sunt out, dar mulți care nu sunt, și care își fac datoria cot la cot cu ceilalți profi, alături de elevii lor.

Încă o umilință și o agresiune din partea parlamentului nostru, a câta.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România au transmis de asemenea un punct de vedere președintelui Iohannis în care condamnă această lege:

Prin această decizie, Parlamentul României a interzis dezbaterile despre identitatea de gen în Instituții de Învățământ, a legiferat abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde sexului biologic, a limitat dreptul la educație al acestora și a instigat la ură împotriva lor, trimițând educația din România în Evul Mediu.

Astfel, solicităm Președintelui României, Klaus Iohannis, să respingă această lege care contravine principiilor constituționale ale nediscriminării cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România.

Până la ora publicării articolului Universitatea Babeş-Bolyai, SNSPA, Universitatea București și Institutul pentru Solidaritate Socială și-au exprimat dezacordul privind acest amendament.