Ținutul cu Forța

Pentru că PSD poate fi acuzat de multe chestii, dar nu de autoreflecție, pe 28 aprilie, noaptea, deputații “social-democrați” și UDMR au hotărât să aprobe tacit un proiect care ar oferi mult discutata autonomie Ținutului Secuiesc. Spre surprinderea nimănui, poate nici chiar a PSD-ului, asta detonat o bombă naționalistă, și acum toată lumea e murdară de suzeranitate și patriotism. Președintele, care și el la rândul lui e o minoritate etnică, a zis că Partidul Social Democrat vrea să “dea Ardealul ungurilor”, care e, cred, cea mai xenofobă și naționalistă propoziție spusă de vreun șef al statului român în funcție din ‘90 încoace. I-a mai zis și “bună după-amiaza” în maghiară lui Ciolacu. Nu înțeleg de ce.

Inclusiv colegii de partid ai deputaților care au aprobat legea au început să smulgă ia de pe ei și să dea cu clopurile de podea, urlând că așa nu se poate și că “atât timp cât sunt în Parlamentul României și mai ales atât timp cât trăiesc, nicio bucată din țara mea nu va aparține altcuiva DECÂT POPORULUI ROMÂN”. Citatul e de la feministul favorit al tuturor, Orlando Teodorovici, apropo. Nimeni nu e de-acord cu legea asta, și consensul pare să fie că nu o să treacă de senat, pentru că aparent oricum trebuie să treacă de senat. Dar de ce atâta încordare?

Nu știu dacă ar fi bine sau nu ca Ținutul Secuiesc să aibă autonomie, dar știu că autonomia nu e tot una cu independență. Pe lângă asta, sunt concesii pe care oamenii ăia au tot dreptul să le ceară, le-au cerut, și nu le-au fost acordate.

Primul lucru pe care îl tot văd citind despre ce înseamnă legea asta e că Ținutul Secuiesc o să aibe două limbi oficiale: maghiara și româna. Cum e asta o problemă? Vorbim de o regiune în care cea mai mare parte a populației este maghiară, și e momentul să depășim etapa asta de om de fier care lovește în jos. Ar fi un gest drăguț ca guvernul, dacă tot lasă zona să sărăcească și îi ignoră constant problemele, să pună și maghiara ca limba oficială pentru instituțiile locale.

Alt lucru ar fi posibilitatea ca oamenii ăia să poată alege să-și educe copii în limba maternă, și știu că doare de câte ori auzi că cineva nu are româna ca limbă maternă, dar asta e lumea în care trăim. Nu e vorba de eradicarea școlii românești din Covasna și Harghita (nu mai mult decât e vorba de eradicarea școlii românești din România, oricum). E vorba doar de a-i lăsa pe oameni să învețe în limba maternă dacă așa vor, lucru pe care oricum îl fac având în vedere câți români nu reușesc să cumpere pâine în zonă.

Cel puțin astea două chestii pot fi implementate fără să trebuiască să vorbești de autonomia regiunii, și cred că ar fi de bun simț și ar ajuta să nu mai stăm încordați de fiecare dată când auzim Covasna sau Harghita.

Președintele oricum a dat cu bâta în baltă, și cu el toți ceilalți scelerați care ne apară interesele de noi înșine. Dacă voiai neapărat să zici ceva de problema asta puteai să zici că acum e momentul să fim uniți și să acționăm împreună, coordonat; că nu e momentul pentru referendumuri și ridicat garduri. Dar așa pățești când ai învățat un singur text și n-ai exercițiu în asertivitate și, cum a mai dovedit, umanitate. Reacționezi din reflex, și în loc să arunci apă pe foc, arunci cu paie.