Rețelele 5G și blocatarii

Cu adevărat interesant la rețelele 5G va fi adaptarea lor la diversele peisaje socio-urbane de pe glob, de la metropole cu zgârie-nori la cartiere industriale din foste țări comuniste.

Fără a intra în detalii tehnice, vitezele mari ale rețelelor 5G se bazează în principal pe utilizarea unor frecvențe radio mai înalte. În ciuda credințelor conspiraționiste, acest fapt nu le face mai letale, ci, din contră, mai greu penetrante prin diverse medii, cum ar fi pereții clădirilor. Asta înseamnă că pentru a construi rețeaua va fi nevoie de o densitate mare de celule (i.e. antene). Colocvial, nu mai e nevoie doar de antene mari la fiecare 10-20 blocuri, ci și de câteva zeci, poate sute de antenuțe între ele. Apare astfel o descentralizare naturală, care teoretic ar putea produce o reajustare a raporturilor de putere pre-existente în mediile urbanizate.

În România, de exemplu, este nevoie de acordul asociațiilor de proprietari pentru montarea unei antene GSM pe acoperișul unui bloc. Făcând abstracție de corupție și încălcări de facto ale legii, locatarii pot negocia dintr-o poziție de putere cu o companie telecom, cât timp compania are neapărat nevoie de acea locație. Noua tehnologie ar trebui, așadar, să crească valoarea fiecărei clădiri urbane, unde vor trebui instalate mai multe dispozitive în locații diverse, precum fațade, scări interioare, poate chiar balcoane de apartament.

Dacă într-un cartier aerisit de case din suburbii lucrurile vor fi destul de clare, cartierele muncitorești în care sunt compactați mii de oameni pe kilometru pătrat au potențialul să devină un nou Vest Sălbatic, cu teritorii „virgine” gata să fie exploatate pentru profit. Fie că e vorba de un mezanin de bloc sau de un stâlp public de iluminat, companiile telecom private vor veni cu cererea, iar oferta va fi în mâinile cetățenilor, ca indivizi sau în diverse forme de asociere, mergând până la stat.

Desigur, toată povestea se poate încheia scurt prin adoptarea rapidă a unei legislații favorabile companiilor telecom – un proces care pare că a început deja de anul trecut. Deoarece nu există niciun risc imediat la adresa cetățeanului, puține lucruri pot împiedica statul să ofere spațiul public pro bono și să faciliteze accesul la spații semi-private precum blocuri fără prea mare scandal, în numele sfintei dezvoltări economice. Ar fi un moment bun pentru formarea de comunități locale care să învețe să își apere interesele, dar și să încetinească expansiunea teritorială a marelui capital. Ar putea fi și primii pași către un Internet cu adevărat descentralizat și liber.

Pe de altă parte, într-o țară ca a noastră, cu relația sa patologică cu proprietatea, este posibil ca dezvoltarea rețelelor 5G să se facă cel puțin pestriț, cu locatari sau blocuri întregi cerându-și cota-parte din profit. Chiar dacă legea nu ține cu tine, când antena e între balconul tău și cel al vecinului, se pot întâmpla multe lucruri cu ea. 

Un lucru e cert: cloud-ul va coborî printre blocuri, iar asta poate duce la ceva fricțiuni sociale dincolo de conspirații cu creiere prăjite. Fricțiunile astea se rezolvă ori urmând dezagregarea naturală a puterii, ori mergând în sens opus, spre ceva formă de cvasi-dictatură informațională girată de stat.