STUDIU: Centrul politic e cel mai ostil democrației

În ultimii ani, s-au scris multe despre declinul democrației liberale în occident și în lume în general. Majoritatea celor scrise arată cu degetul la o creștere a popularității pozițiilor de la extremele spectrului politic (populismul de stânga și extrema dreaptă) ca fiind simptomatice pentru acest declin. Oamenii pur și simplu nu mai sunt rezonabili, ne spun de obicei cei care deplâng declinul democrațiilor liberale. O nouă cercetare, intitulată Paradoxul centrist: Corelări politice ale deconectării de la democrație de David Adler, fellow la European University Institute și corespondent străin pentru Data for Progress, pare să sugereze că lucrurile nu stau chiar așa.

Conform studiului, sprijinul pentru democrație și pentru instituțiile liberale în Europa și în America de Nord este cel mai scăzut la centrul eșichierului politic.

Conform studiului:

  • Centriștii sunt cei mai sceptici privind democrația – numai 42% dintre ei cred că democrația este un sistem politic „foarte bun” în Europa, iar procentul scade la numai 33% în SUA;
  • Sprijinul pentru drepturile cetățenești este cel mai scăzut la centru – în SUA, de exemplu, numai 25% dintre respondenții centriști au considerat că drepturile cetățenești care protejează libertatea oamenilor de opresiunea statului sunt o trăsătură fundamentală a democrației;
  • Cu excepția extremei drepte, sprijinul pentru autoritarism este cel mai mare la centru.

Paradoxul centrist se referă la această relație șocantă între moderația politică și atitudinile antidemocratice.

Conform lui Adler, motivele pentru aceste relații surprinzătoare între centrism și atitudinile anti-democratice sunt mai multe: „O componentă importantă este apatia. Centriștii din eșantion sunt mai puțin interesați de politică și au o probabilitate de a vota mai mică decât celelalte părți ale spectrului politic. Apatia este însă o explicație insuficientă. Relația dintre centrism și ostilitatea față de democrație nu se mărginește la respondenții apatici. În sub-setul de respondenți care s-au declarat «foarte interesați» sau «oarecum interesați» de politică, găsim aceleași relații negative ale poziției centriste. Paradxoul centrist se referă la această relație șocantă între moderația politică și atitudinile anti-democratice.”


Pentru mai multe despre centrism, citește și mini-seria Spectrul Centrul, corupția și anti-corupția apăsând aici, aici și aici.